Znamenitosti

U nastavku pročitajte naše preporuke i što nudi kraj koji nas okružuje.

Rijeka

Kad u večernjim satima s naše terase gledate prema moru, svjetla Rijeke koja se u igri boja i oblika preslikavaju na mirnu vodenu površinu neće vas ostaviti ravnodušnima.

Posjetite Rijeku. Grad se priprema da 2020. godine postane Europska prijestolnica kulture. Svakako posjetite gradsku žilu kucavicu, glavnu tržnicu i njene prekrasne secesionističke paviljone. Kraj njih je i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca čije je stropne slike oslikao Franz Matsch u suradnji sa slavnom braćom Klimt. Tu je i niz restorana i konoba s dobrom ponudom ribe. U starom gradu pak zavirite u brojne uličice, vjerojatno ćete nabasati i na rimski Arheološki park Principij, male specijalizirane trgovine s lokalnim proizvodima ili, jedinstven na širem području, Muzej informatike i starih računala Peek&Poke koji godinama nosi certifikat izvrsnosti Trip Advisora.

Opatija

Nešto bliže našoj kući, na desetak minuta vožnje, nalazi se turistički biser Jadrana, Opatija. Turistički je postala poznata još za vrijeme Austro-ugarske monarhije, pa su u to doba u gradu uživali brojni znameniti ljudi poput Franje Josipa I, carice Sissi, Čehova, Jamesa Joycea, Isidore Duncan, Giacoma Puccinija, braće Lumière.

Da biste omirisali taj duh „stare dame“ Opatije, najbolje je prošetati obalnom šetnicom Lungomare koja se, u dužini od 12 km, proteže od Voloskog do Lovrana. U Opatiji ćete uživati i u prekrasnim građevinama, parkovima i restoranima. Ljetna sezona obiluje događanjima, a nama najdraži su „Opatija – Carski grad“, manifestacija za vrijeme koje Opatijom ponovno šeću brojne slave osobe iz njene povijesti te čitav grad postaje pozornica, zatim RetrOpatija posvećena 60-im i 70-im godinama 20. stoljeća, potom Festival kave na proljeće te Festival čokolade u prosincu.

Poveznice:

Mošćenička Draga

Ako poželite uživanje u bazenu naše kuće zamijeniti morem, 15 minuta od Dobreća nalaze se prekrasne plaže Mošćeničke Drage koje i sami često posjećujemo. Čak se sedam pješčanih plaža reda na 16 kilometara obale a najljepša je, bar po nama, ona najveća, plaža Sipar. Zanimljivo je to da je nastala od pijeska draškog potoka koji izvire na obroncima Učke.

Plaže Mošćeničke Drage imaju sve dodatke koje u ljetnim mjesecima možete poželjeti: tuševe, suncobrane, ležaljke, niz ugostiteljskih i sportskih sadržaja kao i niz sportskih rekvizita za najam.

Ljubitelji osame, ili nudisti, mogli bi svoje mjesto naći na FKK plaži Senjavac, koja se nastavlja u nizu nakon Sipara.

Istra

Odlučite li se za cjelodnevni izlet, na pola sata od Dobreća na raspolaganju vam je cijela Istra. Niz je istarskih srednjovjekovnih gradića, agroturizama i turističkih atrakcija koje bismo vam mogli preporučivati, no suzit ćemo svoj izbor na Rovinj, amfiteatar u Puli, Nacionalni park Brijuni, vodeni park Istralandia i najmanji grad na svijetu Hum.

Plitvička Jezera

Plitvička jezera, jedna od najvećih prirodnih atrakcija u Europi, nalaze se na samo 2 i pol sata od Dobreća. Naša je preporuka da na ovaj jednodnevni izlet krenete ujutro jer po putu treba mnogošto razgledati – Lika je prekrasna. U restoranu „Lička kuća“ smještenom u samome nacionalnom parku i poznatom po autohtonim jelima, mi najčešće napravimo pauzu za ručak. Preporučujemo janjetinu s ražnja i ličke specijalitete ispod peke. U povratku svakako posjetite grad Senj i kulu Nehaj koja je ujedno i odlična photo opportunity, a Jadranskom magistralom na povratku do naše kuće proći ćete i kroz niz poznatih turističkih mjesta kao što su Novi Vinodolski ili Crikvenica.

Zelenilo Učke

Iza naše kuće uzdiže se planina Učka prema kojoj svi stanovnici Kvarnera i Liburnije gaje posebno poštovanje. Osim što je riječ o najvišoj planini istarskog poluotoka, Učka je i međa koja Istru dijeli od Liburnije, ali i „gospodar vremena“ jer najčešće upravo Učka „odlučuje“ kakav će biti dan, hoće li padati kiša ili ćemo gledati kako za planinu zapada sunce. Također, Učka je i mitsko područje na kojem obitavaju vile i vilenjaci, kamo su doseljavali prvi Slaveni, i u čijim šumama sve to možete namirisati i dan-danas.

U Parku prirode Učka mogli biste provesti dane a da ne uspijete obići sve zanimljive lokalitete i saznati sve što se tamo može naučiti. Najbolji način je krenuti na Učku „utabanim stazama“, u ovom slučaju brojnim učkarskim poučnim stazama i šetnicama. Jedna je od njih staza Plas (duga je dva kilometra) koja obiluje rijetkim endemskim biljnim i životinjskim vrstama a prolazi kroz gustu šumu primorske bukve. Ako ste u lošijoj hodačkoj formi, ne brinite, na stazi je nekoliko odmorišta i vidikovaca.

Svakako obiđite i šetnicu Slap (oko 800 m) koja prolazi područjem Lovranske Drage te je jedna od najljepših udolina Učke. Šetnica vodi k slapu koji izvire na nekoliko mjesta u kanjonu Vela draga a u more se ulijeva kod Medveje.

Kanjon Vela draga po mnogima je najatraktivniji lokalitet Učke. Proglašen je tzv. geomorfološkim spomenikom prirode što konkretno znači da ga je, pored ostalog, priroda ukrasila impresivnim vapnenačkim tornjevima. Vela draga je i poznato penjalište, ukoliko se bavite alpinizmom. Sama je staza duga 2 kilometra.

Ako volite osvajati vrhove, posjetite Veli Planik, najviši vrh Ćićarije (1272 m/n/m) s kojeg pogled puca na slovenske Alpe s jedne i sve do srednjojadranskih otoka s druge strane.

Svakako osvojite i Vojak, najviši vrh Parka prirode Učka (1401 m/n/m) na čijem se samom vrhu nalazi kula iz koje pogled također puca daleko i u svim smjerovima: na Istru, Kvarner, Velebit, Alpe, Italiju… Zanimljivo je da su kulu, početkom 20. stoljeća, izgradili austrijski planinari, zaljubljenici u kraj.

Voljeli bismo još mnogošto preporučiti, ali nek’ zadnja preporuka bude izvor Korita, „biser Ćićarije“. Riječ je o izvoru pitke vode koja se prelijeva u deset masivnih drvenih korita. Iz njih se nekad napajalo blago na ispaši a danas su Korita uređeno odmorište s prekrasnim pogledom i sjajnom energijom prostora.

Dakako da u Parku prirode Učka postoje svi preduvjeti za aktivan odmor (biciklizam, planinarenje, letenje zmajem i paragliding) ali to ne treba posebno naglašavati.

Što iskusiti

Lovransku Marunadu engleski je Guardian 2010. godine uvrstio među najbolje europske gastro festivale, a u prilogu Observer objavljen je članak u kojem se ova manifestacija posvećena marunu te sam Lovran navode među top deset jesenjih gastro destinacija.

Ništa od toga nije bez razloga pa ako vas u Dobreću snađe jesen, sami ćete sebi dugo zamjerati ne spustite li se do obližnjeg Lovrana na početak manifestacije, a onda se ponovno popnete u Dobreć ili Liganj na njen nastavak.

Marunada je vrijeme kad se ulicama grada širi opojan miris pečenih maruna a na svakom uglu vrebaju slatke „napasti“ poput sladoleda od maruna, raznih kolača i meda. Tih dana u godini lovranski i okolni restorani nude i posebne menije pa je moguće probati ramstek s preljevom od maruna ili palačinke s marunima. Gastro događanje prate razni kulturni i zabavni eventi pa je moguće upoznati i lokalne običaje te tradicijsku glazbu.

+385 (0)98 425 875
info@villa-marone.com